Question & Polls | Facebook

 

סקרים ושאלות  בFacebook מעניינים אותי מזה זמן רב,  בעיקר מההיבט של האינטראקציה עם קהל הנשאלים, ולכן פוסט זה ידבר על אחד הכלים המשמעותיים ביותר הקיימים לטובתנו ברשת החברתית, שיתוף, דיאלוג, תשאול הקהל ויצירת קשב על ידי מעורבות. השאלות המתעוררות הן – איך לבנות את מערכת השאלות בסקר, מה עושים עם המידע המתקבל לאחר מכן, מה ראוי לשאול, איך מנהלים את השאלה ? איך מתייחסים אל מה שמשתקף בתשובות.

סקרים – הדרך | אין ספק שאנשים אוהבים ששואלים אותם שאלות, שסוקרים את דיעותיהם ובודקים מה הם יחסם לסוגיות שונות. חשוב להציב כמה עקרונות מובילים בעריכה נכונה של הסקרים באופן שגם יניבו לכם פירות ממשיים שיהפכו בדיעבד לכלי עבודה.

הכלל הראשון : סקרים צריכים להיות פשוטים, וכל שאלה , הגיג , מחשבה צריכים להתמקד בחלקיק מידע פשוט שאותו ניתן לעכל בקלות ולהגיב עליו מבלי לחשוב יותר מדי. ניסוח השאלה והצגת האופציות לבחירה קובעים את כל ההבדל ברמת התגובתיות.

הכלל השני : כשואלים, הנכם חייבים בהכרח להיות מונעים מעניין אמיתי בפרטי הסקר וביעדיו, שכן לסקור אך ורק כדי לעורר אינטראקציה משמעו : זריית חול בעיני הקהל, מה שנקרא – “לבַּלֵף”. חשוב שתבחרו נושאים שלגביהם אתם ממש מעוניינים לשמוע את חוות דעתו של הקהל שלכם. חשוב שהשאלות והתהיות שאתם מציפים יענו לכם באופן ממשי על צורך מוגדר. בכך תבטיחו שהקהל ירגיש כשותף אמיתי בשינוי הכיוון של העסק / של הארגון המתַשאל.

הכלל השלישי נוגע לשאלה – מה עושים עם המידע לאחר שנאסף ? התוצאה המשמעותית ביותר ביצירת סקר, בתשאול של הקהל היא להשתמש במידע ולהראות שעשיתם איתו משהו. יש להגדיר בשעת הצגת התוצאות, מהי המסקנה שלכם לגבי התוצאה ומה תעשו איתה, איך למעשה הסקר עזר לכם לקבל החלטות עסקיות בהן אתם מתקשים. מנקודה זו יש לעבור לשלבים הבאים, עד לכיתה גבוהה יותר שהיא: שימוש ישיר בסקר, דהיינו שימוש גלוי בשאלה שהוצבה מראש לשם יצירת תוכן המשכי אשר מראה לקהל הגולשים הלכה למעשה שהתוכן אכן התקבל וכי הוא משפיע בפועל.

שאלות הדרך | כלי יותר פשוט אבל עוצמתי לא פחות הוא כלי השאלות, ניהול שאלות פתוחות מול קהל גולשים מוכיח את עצמו שוב ושוב. כאמור, אנשים אוהבים ששואלים אותם, מנחים אותם לומר את דעתם בנושאים שונים ומתחשבים בתשובותיהם. חשוב לדעת שגם כלי זה צריך להיות מונע מחשיבה אסטרטגית חכמה. אין צורך לשאול שאלות סתמיות רק כאינטראקציה לשמה. האקט של האינטראקטיביות לא בא לעורר אינטראקציה בפני עצמה אלא הוא אמור לשרת מטרה, כיווּן, יעד.

סוג השאלות | נכון, מקובל להיות ידידותיים ברשת החברתית, אבל לא צריך “להתנחמד”.  תנהגו עם קהל הגולשים שלכם כפי שהייתם רוצים שיתנהגו אליכם. הקפידו לשאול שאלות אינטליגנטיות, שמשדרות אמירה טבעית הנובעת ממחקר סקרני ומרצון לדעת. בד בבד חשוב שהשאלות תהיינה פשוטות ומכילות אמירה ש”מסגירה” מעט את כיוון המחשבה שלכם. ניתוב מודע של החקירה יעזור לכם להוביל קדימה את עולם הערכים שלכם דרך השימוש התבוני בתוכן.

איך לשאול | אנחנו כדאי לזכור שכשאנחנו שואלים עלינו לתקשר בגובה העיניים מול הקהל איתו אנחנו באים בשיח. לא להתחכם יתר על המידה, בלי לשכוח שהשאלה שלכם אמורה למנף שיחה ומוטב שהיא תהיה קצרה ותכליתית (ואכן אני יודעת שאני חוטאת לא מעט בשאלות עם שובל ארוך … וברור שגם אני צריכה עוד ללמוד ולהשתפשף בנושא ).

 מה עושים עם השאלות לאחר שנסגר הדיון ?  אזכיר שוב, כי ממש כמו בסקרים יש צורך חיוני שתהפכו את התובנות לעשייה אמיתית, ובמקרה של השאלות לנהוג בחוכמה ולהשתלב בשיחה תוך כדי וכך להראות שאתם מכבדים את הדיון – שכן יצרתם למעשה דיון לכל דבר. הדבר החשוב ביותר בעשייה שלכם בסעיף התשובות היא האופציה שנקרתה בפניכם ממש “ללוש בתוכן”, לקחת את התגובות ולפתח מתוכָן תובנות טריות בצורת פוסט המשכי שייצר שאלה רעננה להמשך. להחליט שאתם מובילים פרויקט שצץ בדרך טבעית מתוך השאלות. כל אלו יגרמו לכך שעוצמת השאלות שלכם והאינטראקציה שהפעלתם מעמדת המעורבות המלאה מול הגולשים רק תגדל ותתפתח לעשייה רצינית שתאשש את מערכת היחסים שטוויתם בשלבים הראשונים.

לסיכום. אם התכוונתם לתפעל את קהל הגולשים ובסיס האוהדים שלכם זה נחמד מצידכם, אבל לעצם העניין אין מדובר על טריק מלאכותי, אלא על אסטרטגיה במלוא מובן המילה.  אם בחרתם להשתמש בחוכמת ההמונים עליכם להתייחס אליה כאל משנה סדורה. לברר עם עצמכם מהם הם הדברים שבאמת יעניין אתכם לקבל עליהם פידבק, איפה המקומות בהם אתם מתקשים וזקוקים לעזרה מהשטח, איך הדעה של החברים שלכם בקהילה שיצרתם יכולה להועיל לכם מתוך התנסותם האישית.. אסטרטגיית השאלות ממקום טבעי של כנות, שדרכו מתגלים הצעדים שראוי לעשותם בהמשך, תוביל אתכם בפועל למסלול יותר משמעותי על מפת הרשת.  

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.