Facebook Secret Groups

קבוצות סודיות בFacebook | החלטתי לכתוב לכם פוסט על כלי מצויין הנמצא בFacebook שאולי הייתם עלולים בטעות לפספס וחבל. מבחינתי, זהו כלי שמהותית הוא פחות בגדר כלי שיווקי אלא יותר כלי אינטרנטי שמאפשר לכם לייצר קבוצות דיון ארוכות טווח עם קהילה מובחנת. כלי מוצלח לחברות וארגונים שרוצים לייצר אינטראקציה בין עובדים בסביבה שאינה נחשבת כקרה. אין מדובר ביישום חדש, הוא כבר קיים לפחות שנה בתצורתו הנוכחית עם שינויים קטנים שחלו בו  במהלכה וכמה תוספות קטנות – ועם זאת, לפעמים יש צורך לנער גם כלים עם אפשרויות חדשניות על מנת שתיבדק הנחיצות שלהם והתאימות שלהם לצרכים שלנו.

למה ? ראשית אתמקד בצורך של פתיחת קהילה סודית מצד של ארגון שרוצה לנהל מהלך של תקשורת פנים ארגונית, ואנסה להבהיר מה יש בכלי הזה שמאפשר לנו לנהל מהלך תקשורתי חכם שעובר בין חברי קהילה. אסקור איתכם צעד צעד את רשימת הכלים שהקהילה הסודית מְזַמנת לכם ואנסה “להרטיב” אותם במשמעות שלהם לגבינו מעט מֵעֵבֶר לַהֲקלות מהצד הטכני שהם מספקים. לפני הכל אומר שכיום העובדים שלנו ברובם מחזיקים מכשירי סמארטפון ובעצם נחשפים לתוכן שאנחנו מציפים בFacebook באופן טבעי – כשהוא ממש “מאומבד” בכף ידם והם עשויים להיחשף לתוכן זה עוד לפני שהם נחשפים למיילים בעבודה. כמו כן, תרבות התקשורת שהשתרשה בעבודה שנשענת ברובה על מיילים לעיתים מעמיסה עלינו וכתוצאה מכך הרבה מאוד מסרים חשובים עלולים “ללכת לאיבוד” בדרך. לעומת זאת – קהילה סגורה (או “סודית”) בFacebook יכולה למנף עבורכם את הקשר המתמשך עם אנשי החברה סביב נושא מסויים, פרויקט מוגדר או תהליך שיתופי שברצונכם לנהל כאשר נידרש לבוא איתם במגע דיאלוגי תכוף.

מה הם היתרונות בקהילה סגורה או סודית ? כאמור, אעבור אתכם על הכלים המצויים בקהילה סגורה או סודית, ואעמוד על מגוון האפשרויות שקיימות בפלטפורמה זו :

האפשרות להזמין אנשים ובאופן מיידי לצרף אותם לקהילה דבר ראשון ומשמעותי ביותר – אתם יכולים להזמין אנשים שאתם מעונינים שיקחו חלק אל הקהילות, ולמעשה מרגע שהזמנתם אותם הם כבר נחשבים כחברים בקהילה. חשוב לציין כי עקרונית לא ניתן להזמין מישהו שאינו חבר שלכם במסגרת הפרופיל בFacebook וזאת על מנת לשמור על הקשר האמיתי ביו האנשים וכדי לחסום פעולות של ניצול לרעה בכלי. עוד נקודה שחשוב מאוד לציין, כשמכניסים אתכם לקהילה תדאגו ללכת אל ההגדרות של הקהילה ולהגדיר באופן ברור מה אתם רוצים שיגיע אליכם למייל ומה לא : אם לא תעשו זאת אתם עלולים להיחשף למצב של ספאם כי כל נוטיפיקישן וכל תגובה או סטאטוס חדש בקהילה יישָלחו אליכם ישירות אוטומאטית  למייל. שדרכו נרשמתם לFacebook. עניין זה ניתן לפתור בקלות על ידי ההגדרה המיידית שלכם, אני אישית ממליצה לעבור למצב של Off ובכך להיות חשופים לתכני הקהילה רק כשאתם נכנסים באופן יזום לפלטפורמה !

תוכן שמתנהג כמו בפורומים | אחד הדברים המשמעותיים ביותר בקהילה בFacebook בין אם פתוחה, סגורה או סודית – תוכן שעולה בקהילה לא מתנהג כפי שסטאטוסים רגילים עולים בעמודי אוהדים. למעשה, בכל פעם שמישהו יגיב על תוכן כלשהו בקהילה התגובה הטרייה תעלה את הדיון המדובר אל ראש העמוד. עובדה זו מוסיפה חיוניות לקהילה בצורה הרבה יותר אינטראקטיבית ובמידת הצורך ניתן גם לתכנים “קודמים” להתעורר לחיים ולחדש את השיח סביבם.

האפשרות לבדוק מי ראה את התוכן | עוד יתרון משמעותי שקיים בקהילות ולא בשם יישומים אחרים בFacebook – האפשרות שניתנת לכל חברי הקהילה לראות מי צפה בתוכן. מצב זה אמנם קצת “מריח” אח גדול אבל מצד שני הוא גם מייצר סוג של אינטראקציה נייטראלית, כי באופן זה מתקבל מידע אוטומטי על האנשים הנמצאים בקהילה ואפשר לראות בפועל מי נחשף לתוכן שעלה ומי לא.

שליטה מוחלטת בידי האדמין על ניהול הקהילה | בנקודה זו אני רוצה לחשוף אתכם למסרים הטכניים שמצביעים על השליטה של מנהל הקהילה – של האדמין בקהילה עצמה. אבל לפני כן אני רוצה להתעכב על נקודה חשובה והיא אם אין מנהל לקהילה גם לא תתקיים בפועל קהילה ממשית. מהלך כזה חייב להיות מנוהל כראוי בידיו של מישהו שעובד בזה ושואף לעורר עניין וכן מקפיד על הרלוונטיות של התכנים. מן ההכרח להבין את הנקודה הזו כי היא תכתיב בפועל את מידת הצלחתה או תבוסתה של הקהילה. ברמה הטכנית האדמין יכול לקבוע מראש באמצעות הגדרות – כפי שצירפתי לכם בצילום מסך למטה, באם הקהילה תהיה פתוחה, סגורה או סודית, מי רשאי להזמין חברים ומי מופקד על אישור החברים המוזמנים; מי רשאי להעלות תכנים ומי מנהל אותם בפועל. הגדרות אלה נועדו לעזור לכם להוביל מהלך כזה בצורה אחראית, כי אלו הם כלי מודרציה שמבטיחים שלא יעלו תכנים בלתי רלוונטיים לקהילה ושלא יוזמנו בטעות אנשים שאינם אמורים לקחת בה חלק.

הקהילה לא תעלה לְעולם בתוצאות חיפוש | כִּשְׁמָה כן היא – קהילה סודית בהחלט. והיא אף לא תופיע בתוצאות החיפוש של Facebook – מה שמאפשר לכם לפתוח שיח חופשי סביב נושאים ותהליכים שאתם מקיימים בחברה. למרות זאת חשוב לנהוג יתר זהירות ולייצר דיסקליימר שמסביר את תנאי הקהילה וכן מצביע על אחריותו של האדמין (כהמשך ישיר לנקודה הקודמת) לשלוט באופן קבוע בתכנים ובתגובות ולוודא שהקהילה מייצרת שיח שמקובל על החברה. כך ניתן לנהל את השיח הפנימי בפומביות קבוצתית אשר לא תחרוג ממסגרת התכנים של החברה – לגבי נושאים שהיא אינה מעוניינת לקיים עליהם דיאלוג של כמה אנשים במשותף.

מילת סיכום. אני מקווה שהפוסט הזה תרם לכם – וגם עורר אתכם לחשיבה רצינית על שימוש בכלי הקהילה הסודית של Facebook. אין לשכוח כי זוהי דרך נהדרת לחבר אנשים שונים בחברה לשם העשייה החברתית שלכם ולמעשה כלי כזה כשלעצמו מכניס שכבה חברתית מועצמת שמשקפת את הרצון הנחוש שלכם לחדור לסושייל (ואף לשכנע את החברה שכדאי לעבוד בזה). לסיכומו של דבר , כידוע – אין כמו התנסות אישית. נסו, וה”אסימון יפול” מעצמו !

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.