GSMA 2014 | Internet of Every Thing


39474086494

השיחה על האינטרנט של הדברים אינה חדשה, כמו גם הרעיון של “האינטרנט של הכל”- אבל מסתמן יותר ויותר שהרעיון הזה הופף לחלק בלתי נפרד מהמציאות שלנו. ונראה לי, שזו הפעם הראשונה השנה, שרעיונות הללו והמגמה הזו תהפוך מדיבורים למיינסטרים. בהמשך לסדרה שלי של הפוסטים שמציפים לכם כאן, את הנושאים המרכזיים והתובנות העיקריות שנאמרו בוועידת המובייל הגדולה בעולם ה-GSMA Mobile World Congress 2014 שנערכה בברצלונה. אני אתעכב אתכם הפעם על הנושא שהוגדר לעיל. ללא ספק זה היה אחד הנושאים המדוברים ביותר בכנס, וכמו כן ניכרה הבולטות המכוונת של הנושא, ושל השלכותיו בשטח היזמות גם בתערוכה עצמה. נושא הInternet of Things קשור גם באופן ישיר לקטגוריה נוספת שאני מטפחת בבלוג שלי מזה תקופה והיא העולם המחובר : Connected World. כיצד למעשה שכבת האינטרנט שמוצמדת על דברים שונים יכולה להוסיף לחיינו היבטים רבודים, מלאי פעולות חדשות, ומעניינים יותר.

364984058

אחת המסקנות המשמעותיות של כנס המובייל בברצלונה היתה כי– הכל קורה מאוד מהר, ולדעתי זהו אחד הנתונים שאינו ממש משתנה משנה לשנה, והכוונה לתחושה שהכל זז במהירות רבה. מה שרואים מצד “הגאוגרפיה של השינוי”, הוא שאנשים מאמצים יותר מהר את הטכנולוגיות החדשות, את תוצרי החדשנות, וכן פלטפורמות ושירותים חדשים. העובדה הזו למעשה מאפשרת שדברים כאלה ואחרים אכן יקרו כי בפועל אנשים משתפים פעולה עם כך. כמו כן ככל שהמהירות של החידושים מתגברת אנשים גם מוכנים להעיז ולקחת יותר ויותר סיכונים. אין ספק שהשנה עולם המחשבים הלבישים, והטכנולוגיות הלבישות תפס תאוצה גדולה בהרבה מבשנים האחרונות. ובמקביל, גם המספרים במחקרים שונים והמסקנות מפי אנליסטים שונים מראים כי ניכר שינוי גדול באוויר. לדוגמא, בשנה שעברה, שנת 2013 שווקו כ1.6 מיליון צמידים ושעונים חכמים כשהצפי לשנת 2014 עומד על לא פחות מ17 מיליון מכשירים שצפוייים להיות משווקים אל השוק על ידי שחקניות אחדות כמו : Fitbit, סמסונג, סוני ועוד, מקור- Link.

46587430

אחת האמרות המדהימות ביותר בכנס– היתה של מנכ”ל Vimpelcom שאמר שלקח לחברה שני דורות לבנות יחסים עם מיליוני אנשים, אבל כיום שחקנים חדשים בונים מערכות יחסים עם מאות מיליוני אנשים בתוך שנים ספורות ! למי שלא מכיר Vimpelcom היא אחת מחברות הטלקו הגדולות ביותר בעולם, ההתייחסות של הדובר הופנתה לפופולאריות של הקונקטיביות של WhatsApp , שבתוך שנים ספורות בלבד הצליחה להגיע ליותר מ465 מיליון אנשים. הועידה השנה עסקה רבות בכל הפורמאטים השונים בהם טכנולוגיות המובייל פוגשות אותנו והבום הגדול של האינטרנט של הדברים שיפגוש אותנו בקרוב– כולל התייחסות אל ערים חכמות, בתים חכמים וכמובן רכבים מחוברים. אנחנו למעשה חיים עכשיו בעולם בו כל מכשיר, כל מכונה או מתקן- appliance יכול להיות מחובר לאינטרנט בקשר אלחוטי- Wirelessly, והעתיד שלנו אף ירחיק מעבר לכך כי ברגע שתתייצב תשתית כזו של מכשירים, עצמים, דברים ואנשים מחוברים- תוכל למעשה לצמוח תקשורת חדשה והיא : M2M-Machine to Machine. כן כן ! לא מדובר במדע בדיוני, שכן מכונות תוכלנה בהחלט להגיב אחת לשניה ולמעשה דרך התקשורת הזו להשביח בפועל את עמודי התָווֶך של חיינו השוטפים, ואת התשתית של השירותים, הפעולות שאנחנו עושים ביום יום.

35474776

בGSMA מעריכים שהרעיון המיוחד של קונקטיביות של מכונה למכונה– M2M-Machine to Machine יצליח לחדור ולהגיע לכ250 מיליון דברים מחוברים וזאת עוד השנה ! אבל ההערכה הנוספת היא שהמספר הזה יגדל מהר מאוד ויעבור לספירה של מיליארדים, מה שיגדיל את התמה של ה IoT כמגמה משמעותיות. מנכ”ל סיסקו John Chambers סיפר שלפני שנתיים הוא נאלץ לקנות למישהו בירה כדי שיוכל לספר לו על הIoT, והנה בימים אלו דירקטוריונים של חברות גדולות מגיעים לסיסקו ומתדפקים על דלתה על מנת לשמוע עוד על הרעיון ועל הדרך שזה פוגש אותם. אין ספק שזו תהיה מהפכה לדרך בה אנחנו עושים עסקים ואף לאורחות חיינו, וכבר היום ניתן לראות איך שחקנים משמעותיים נכנסים לסיפור. הכסף שמעורב ברעיון מתחיל כבר עכשיו לתפוס מימדים מדהימים, עם הרכישה האחרונה של גוגל שרכשה את Nest עבור 3.2 מיליארד דולר.

3764846595764748

אנחנו דוהרים אל עולם שיהיה הרבה יותר מחובר, הקונקטיביות של המובייל והטכנלוגיות שסובבות אותו רק יהפכו אותנו כאמור ליותר מחוברים. מובייל כבר עכשיו עבר את כל הפורמאטים בהם מחשוב אישי פוגש לקוחות. המובייל הפך ל-אוויר ומים עבורנו, כלומר למשהו יציב שמחלחל אל חיינו בטבעיות. אחד הדוברים בכנס אמר זאת בפשטות שלמעשה פתחה לי אופקים חדשים : הרעיון של IoT משנה לגמרי את חוקי המשחק העסקיים, ואת הדרך בה מותגים מסחריים מייצרים ערך עבור אחרים. תחשבו על כך : חברה שמייצרת רכבים (לצורך העניין) יכולה להפוך לחברת שירותים, ומתוך התפישה של IoT- היא יכולה להקים רשת של מידע מבוסס צרכים ושירותים, שעל בסיסה אפשר לפתח עולם שלם של פתרונות מוצלחים, בכך החברה הופכת בפועל מחברה יצרנית לחברה שמספקת שירותים שעל בסיסם היא יכולה לגבות מנוי מתמשך ולהנות מרווניוז חדשים- כמו כן, כמובן לייצר תשתית תומכת צרכים, שמייצרת ערך אמיתי בחייהם של האנשים !

354784058

אי אפשר היה להתעלם בכנס משני שחקנים נוספים שקשורים למגמה הזו – פיטביט ופורד, מעולם לא היו שחקניות בתחום של טכנולוגיה לבישה כה משמעותיות בGSMA כפי שהן הופיעו בועידה הנוכחית. וFitbit ממש קיבלה מקום של כבוד: סביב הרעיון של הצמיד ערכו בועידה תחרות שמבוססת על מי שהולך הכי הרבה בכנס- ומעודדת אותו לדווח על כך בצמיד- מי שזכה קיבל כרטיס כניסה חינם לוועידה שתתקים בשנה הבאה. ושחקן ענק נוסף שהופיע על הבמה- וזו לא השנה הראשונה שהוא לוקח חלק באירוע, היה יצרנית הרכבים פורד. חברה שעושה מאמצים גלויים ומובהקים בנושא האינטרנט של הדברים- וברעיון של לחבר את הרכב ועל ידי כך להפוך אותו למתוחכם הרבה יותר. חלק מהתוכניות של פורד כוללות רכב חכם שיודע להחנות לבד, וכמו כן לצאת לבד מחניה. רכבים שידעו לזהות את התנועה של הרכבים שלפניהם ולעצור תאונה אפשרית לפני שהיא מתרחשת- וכל זאת בכלל בלי תלות ביד אדם. Stephen T. Odell סגן נשיא פורד העולמית אמר כי מכוניות הן הסמארטפונים של העתיד ! והוסיף נתונים משמעותיים שמחדדים לנו את המגמה ואת משמעותה והם – כי על פי גרטנר עד לשנת 2020 שמונים אחוז מהרכבים יהיו מחוברים.

8475985978

אין סוף לחדשנות שהוצגה בכנס– סביב הרעיון הזה של אינטרנט שמחבר בין הדברים, ושל הימצאות האינטרנט בכל מקום, זאת אפילו, בצורת מברשת שיניים שיודעת לנתח את רמת הציחצוח שלנו בכל יום- לדווח לרופא השיניים שלנו על מצב בריאות הפה שלנו, ולהציג בפניו תמונת מצב היסטורית שיכולה לעזור לו לאבחן נכון את הטיפול הנדרש. זה נשמע הזוי, רחוק מהמציאות, אבל זה קרוב אלינו הרבה יותר ממה שאנחנו מסוגלים לקלוט, כי החזון הזה מלהיב ומכניס משהו חדש ושונה לחיינו.

מילת סיכום– המסקנה שלי מהכנס היא שהעולם יהיה מחובר הרבה יותה מהר ממה שאנחנו חושבים, ושלמילה חיבור, קונקטיביות תהיה משמעות רבודה שתפגוש אותנו בכל מיני פורמאטים וכל מיני צורות. נכון, אני יודעת שזה עדיין לא פוגש כל אחד מאיתנו ולא כולכם חותמים עדיין על כל הנאמר- בקטגוריה זאת בסידרת הפוסטים המתרחבת שלי שעוסקת ברעיון של Connected World אבל אני בטוחה שזה יקרה בהמשך בקצבים הרבה יותר מהירים. ואם היום קוראים את הפוסטים שלי בנושא רק כמה אנשים בודדים, הרי בעתיד הקרוב מאוד נושא זה יעניין את כולכם. הרעיון הזה של רכבים, ערים, בתים, חפצים ודברים לבישים- ישנה את דרך חיינו וישפיע על כל אחד מאיתנו באופן ישיר גם בתחום החיים הפרטיים וגם בתחום העסקים. אישית אני מבטיחה להמשיך ולדבוק במשימה של הצפת הרעיון עם כל הפלייליסט של הדברים שסובבים אותו על מנת שתרגישו מעודכנים ותוכלו אט אט להבין את השינוי- המהיר כל כך.

urianzohar

אני- זהר אוריין, יועצת בתחום של חדשנות באמצעות דיגיטל וטכנולוגיות השירותים שלי : ייעוץ אסטרטגי לחברות ומותגים גדולים בניית אסטרטגיה של חדשנות דיגיטלית יצירת קונספטים למוצרים ולשירותים דיגיטליים חקר הטרנדים המובילים ושימוש במקרי בוחן מרחבי העולם

Leave a Reply

Your email address will not be published.